BILLEDDIAGNOSTIK

På CFR Hospitalers billeddiagnostiske center tilbydes MR-scanning, DEXA-scanning, røntgenundersøgelser og ultralydsscanninger.


MR-scanning

Et godt og skarpt billede fra en MR-scanning er ofte en forudsætning for at stille den rigtige diagnose og bestemme den rette behandling.

Når du skal have foretaget en MR-scanning, bliver du modtaget ved scanneren af en af vores radiografer, som forklarer dig om undersøgelsen og hjælper dig til rette under hele forløbet. Du skal ligge godt og afslappet, da det er vigtigt, at du ikke bevæger dig under undersøgelsens enkelte scannings-sekvenser, som hver især varer fra fem til syv minutter.

Scanningen er fuldstændig uskadelig for kroppen og uden bivirkninger.

 


DEXA-scanning

En DEXA-scanning er en røntgenundersøgelse, der primært bruges til at vurdere knogletætheden og dermed risikoen for knogleskørhed (osteoporose).
 
En DEXA-scanning kan også anvendes til at bestemme din fedtprocent. Ønsker du at få foretaget en fedt-scanning, skal du have en henvisning fra en læge.

DEXA-scanninger udføres på vores hospital i Hellerup.


Røntgen

Radiologiske undersøgelser er et vigtigt redskab til at stille diagnoser. Der er forskellige former for røntgenundersøgelser og andre billeddiagnostiske undersøgelser. Her kan du læse om de forskellige undersøgelsesmetoder, og om der er risiko forbundet med at få foretaget en røntgenundersøgelse.

Alle former for medicinsk billeddannelse er til gavn for dig som patient, hvis de bliver brugt på den rigtige måde. Din læge og radiologisk afdeling vil sørge for, at røntgenstråler anvendt til undersøgelse er med til at sikre, at du får stillet en diagnose og dermed får den rigtige behandling.

Fordelen ved at bruge røntgenstråler overstiger den lille risiko, der måtte være ved at blive udsat for røntgenstråler.

Det er vigtigt, at du føler dig tryg ved at få foretaget en røntgenundersøgelse eller anden form for billeddiagnostisk undersøgelse. Derfor skal du have drøftet årsagen til at få udført en undersøgelse med den læge, der har henvist dig.


Ultralyd

Hvad er Ultralydskanning?

Med ultralyd (lydbølger) kan man danne detaljerede billeder af kroppens indre organer, blodkar, muskler, sener og led. Ultralyd fungerer efter samme principper som ekkolod i en båd, men sender i stedet lydbølger ind i kroppen og indfanger ekkoerne af lyden. Til frembringelse af disse lydbølger anvendes specielle transducere (lydhoveder). Ultralyd kan ikke gennemtrænge luft og knogler, og er derfor ikke anvendelig til diagnostik af knogle- og lungelidelser.

Hvad kan man se ved ultralydskanning?

Ultralyd er i stand til at diagnosticere sygdomme i bughulens organer samt betændelsestilstande og traumefølger i sener muskler og led. Ultralyd er også anvendelig til at påvise blodpropper og andre lidelser i blodkarrene. Ultralyd anvendes også til gynækologiske sygdomme og graviditet.

Hvordan foregår undersøgelsen?

Du ligger på et leje, mens skanningen foregår.

Lægen udfører herefter skanningen ved at føre et lydhoved hen over hudoverfladen på det område, der skal skannes.

For at få god kontakt mellem hud og lydhoved, får du smurt ultralydcreme (gelé) på det område, du skal have undersøgt.

Der er intet ubehag forbundet med undersøgelsen.

TILBYDES HER:
 

HELLERUP
tlf. +45 3977 7070

 

LYNGBY
tlf. +45 3977 7070

 

ODENSE
tlf. +45 6548 7070

 

SKØRPING
tlf. +45 9839 2244

 

LÆGER

Charlotte Strandberg

Speciallæge i radiologi


Charlotte Strandberg

Mohamad Aljailawi

Speciallæge i radiologi


Mohamad Aljailawi

Ada Grycell

Speciallæge i radiologi


Ada Grycell

Carsten Thomsen

Professor, overlæge, dr.med. Speciallæge i radiologi, Specialist i MR


Karl Erik Jensen

Overlæge, dr.med. Speciallæge i radiologi, Specialist i MR


Nis Nørgaard

Speciallæge i radiologi


Søren Yde

Speciallæge i radiologi


Søren Yde